Landelijke Opschoondag rekent op 60.000 supporters

Supporter van Schoon
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Tienduizenden Nederlanders lopen warm om op zaterdag 29 maart aanstaande de handen eens flink uit de mouwen te steken. Die dag is het Landelijke Opschoondag en gaan bedrijven, gemeenten, scholen en vrijwilligers in hun buurt de strijd weer aan met zwerfafval. Opvallend dit jaar is dat er veel acties georganiseerd worden met en voor leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs. Dit wordt steeds professioneler aangepakt: in een aantal gemeenten zijn al kinderraden en in een enkel geval zelfs een heuse kinderburgemeester aangesteld. Ook ontplooien steeds meer bedrijven en buurten schoonmaakinitiatieven, nu gemeenten noodgedwongen steeds minder doen.Rappende Friezen, kajakkende Groningers en bioloog Freek Vonk zoekt zeehonden op in Den Helder 

In het Friese Terherne wordt er rappend schoongemaakt, in Groningen gaan kajakkende supporters het natuurgebied opschonen en in weer andere gemeenten staan bedrijven op in de strijd tegen afval en voor meer harmonie tussen hun en de bewoners. Een paar initiatieven nader toegelicht:
09.00 uur: De Biesbosch. 100 supporters, velen meer dan een uur onderweg om hier aanwezig te kunnen zijn en zelfs een inschrijvingenstop maken het nu al vermeldenswaardig. Een uniek natuurgebied met ongekende schoonheid, dat nu door een groep enthousiastelingen opgeschoond wordt.


12:45 uur: Den Helder. Meer dan 80 supporters gaan het Helderse Zeedijk en Huisduiner Strand schoonmaken. Zodat iedereen, van kiters en zeilers tot langs zwemmende zeehonden, kunnen genieten van de natuur. Zelfs Neerlands bekendste bioloog Freek Vonk zal zich over de zeehonden ontfermen.


Zuid-Holland spant de kroon als het gaat om het aantal aangemelde initiatieven. Onder de meer dan 130 initiatieven ook Patricia van Heijst-Kooijmans uit Vlaardingen, die een creatief project in haar buurt start met veel jongeren. “Met z’n allen in het zonnetje van plastic flessen een kunstwerk maken, dat spreekt ze aan.’ Ambitieus is ze ook: “Daarbij wil ik een echte poging doen voor een vermelding in het World Guinness Book of Records. Voor nu streef ik er in elk geval naar dat er meer interactie komt in de buurt, wat door zo’n gezamenlijke actie natuurlijk bevorderd wordt.”

Kinderen in Rotterdam-Nesselande gaan in groepjes prikken op strand, vergezeld door een volwassene. “We willen een kleine competitie maken, wie het meeste en wie het gekste afval verzamelt per groepje. De kinderen vinden verbondenheid heel belangrijk: ze willen niet dat er iemand buiten de boot valt. Dat komt terug in de wensen van de Kinderburgemeester en de zes leden van de Kinderraad, opgericht om te zorgen dat er niet alleen keuzes voor maar ook door kinderen gemaakt worden.”


Harderwijk: misschien wel de fanatiekste opruimgemeente. “We hebben sinds kort op elk van de vijf pleinen in de buurt een contactpersoon, zodat slingerend vuil snel gesignaleerd wordt. Daarbij gaan we vaak op woensdagmiddag met de kinderen door de buurt, zodat ze vuil kunnen prikken. We doen al voor de 8e keer mee aan Landelijke Opschoondag”.